Bijscholingen

Meer info

Sylvia Dries

Heeft u als dierenarts nood aan extra uitleg over tandheelkunde dan zijn we paraat om u deze uitleg te komen geven.

Over de gewenste onderwerpen wordt een kleine presentatie gemaakt en een handige workshop achteraf om u als dierenarts meer handigheid te geven in dagdagelijkse tandheelkunde.

Dit kan gaan over tanden trekken, het maken van radiografieën,..

Wil u meer weten hierover dan kan u contact opnemen met onze praktijk en persoonlijk bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Meer info

Controle foto gebit

Anesthesia Free ?!

Een grondige gebitsbehandeling gebeurt altijd onder narcose, omdat het anders onmogelijk is voor de tandheelkundig dierenarts om onder de tandvleesrand te reinigen. En dit is nou juist zo belangrijk om aanwezige infecties te kunnen ontdekken en verhelpen. Voordat uw hond of kat onder narcose doet uw tandheelkundig dierenarts altijd eerst een lichamelijk onderzoek en wordt gekeken naar de ziektegeschiedenis.
Een gebitsreiniging bestaat meestal uit de volgende onderdelen:
Inspectie van het gebit voor het reinigen  Als uw hond of kat onder narcose is, wordt eerst de mondholte van uw hond of kat onderzocht op zichtbare kenmerken van gebitsaandoeningen.
Maken van dentale röntgenfoto’s
Het beste is om alle tanden en kiezen te beoordelen met röntgenfoto's. Het grootste deel van de tanden ligt onder het tandvlees, zodat we dit niet kunnen zien met het oog. Met röntgenfoto’s komen eventuele verborgen en pijnlijke problemen eenvoudig aan het licht.  
Controleren en spoelen van aanwezige pockets
Het gebit wordt gecontroleerd op het mogelijk ontstaan of verergeren van pockets (opening tussen tand en tandvlees) met een pocketmeter. Bij een ongezond gebit kan er ruimte (pocket) zitten tot aan de wortel. Dit kan tot ernstige ontstekingen en schade leiden. Ook worden de pockets gespoeld.
Het reinigen van het gebit boven de tandvleesrand
Als het onderzoek klaar is, begint het reinigen. Eerst wordt het tandglazuur gereinigd door het tandplak en tandsteen te verwijderen.
Het reinigen van het gebit onder de tandvleesrand
Daarna wordt er onder de tandvleesrand gereinigd. Dit is de belangrijkste stap in het reinigen van het gebit voor uw hond of kat, want hiermee worden de bacteriën in de tandplak die de gingivitis veroorzaken verwijderd. In het geval van parodontitis wordt dus ook het ontstekingsmateriaal in de diepte uiterst secuur verwijderd.
Polijsten tandoppervlak, boven en onder tandvleesrand
Nadat het gebit helemaal gereinigd is, is het tijd om de tanden te polijsten. Ook onder de tandvleesrand. Polijsten zorgt ervoor dat tandplak minder makkelijk hecht aan de tanden.
Verwijderen van ernstig aangetaste tanden
Aan de hand van een dentale röntgenfoto’s kan de dierenarts bepalen of er tanden of kiezen getrokken moeten worden. Als het steunweefsel rondom een tand bijvoorbeeld ernstig is aangetast, dan heeft het geen zin om het geheel schoon te maken en de losse tand te laten zitten.In sommige gevallen kan de tand of kies tijdens de gebitsreiniging getrokken worden. In andere gevallen moet daar een nieuwe afspraak voor worden ingepland.

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.