Detartratie
hond

Meer dan 80% van de honden en katten krijgt vanaf een leeftijd van twee jaar te maken met ontstekingen in de mondholte, oftewel: een parodontale infectie. Vaak op het blote oog niet eens zichtbaar. Met een professionele gebitsreiniging voorkomt u dat uw hond of kat onnodig met pijn in de mond rondloopt en gaat u verdere aantasting van het gebit tegen.

Waarom een goede professionele
gebitsreiniging van levensbelang is

Gebit hond

Ontstoken tandvlees (gingivitis) ontstaat door tandplak dat niet dagelijks wordt verwijderd met tandenpoetsen. U herkent het aan rood, snel bloedend en gezwollen tandvlees. Als gingivitis niet behandeld wordt leidt dat tot parodontitis. Dit is een zeer ernstige en pijnlijke ontsteking, waarbij het steunweefsel van de tand van uw hond of kat wordt aangetast en uiteindelijk tot het uitvallen van de tanden leidt.

Parodontitis is aan de buitenkant niet altijd zichtbaar en kan ook leiden tot infecties in andere delen van het lichaam, zoals de longen, het hart, de lever of nieren.

Wat houdt een gebitsreiniging bij mijn hond of kat in?

Een professionele gebitsreiniging wordt toegepast om tandvleesontsteking te voorkomen of om verdere aantasting van het gebit te voorkomen, bijvoorbeeld bij onbehandelde gingivitis of parodontitis. Zeker in het laatste geval is het zeer belangrijk dat de gebitsreiniging op de juiste wijze wordt uitgevoerd, om te voorkomen dat de parodontitis alsnog verder de diepte ingaat. Het is dus niet een kwestie van alleen ‘het glazuur schoonkrabben’.

Gebitsreiniging altijd onder narcose

Een grondige gebitsbehandeling gebeurt altijd onder narcose, omdat het anders onmogelijk is voor de tandheelkundig dierenarts om onder de tandvleesrand te reinigen. En dit is nou juist zo belangrijk om aanwezige infecties te kunnen ontdekken en verhelpen.

Voordat uw hond of kat onder narcose doet uw tandheelkundig dierenarts altijd eerst een lichamelijk onderzoek en wordt gekeken naar de ziektegeschiedenis.

Een gebitsreiniging bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

Gebit hond
Inspectie van het gebit voor het reinigen

Als uw hond of kat onder narcose is, wordt eerst de mondholte van uw hond of kat onderzocht op zichtbare kenmerken van gebitsaandoeningen.

Maken van dentale röntgenfoto's

Het beste is om alle tanden en kiezen te beoordelen met röntgenfoto's. Het grootste deel van de tanden ligt onder het tandvlees, zodat we dit niet kunnen zien met het oog. Met röntgenfoto’s komen eventuele verborgen en pijnlijke problemen eenvoudig aan het licht.

Controleren en spoelen van aanwezige pockets

Het gebit wordt gecontroleerd op het mogelijk ontstaan of verergeren van pockets (opening tussen tand en tandvlees) met een pocketmeter. Bij een ongezond gebit kan er ruimte (pocket) zitten tot aan de wortel. Dit kan tot ernstige ontstekingen en schade leiden. Ook worden de pockets gespoeld.

Het reinigen van het gebit onder de tandvleesrand

Daarna wordt er onder de tandvleesrand gereinigd. Dit is de belangrijkste stap in het reinigen van het gebit voor uw hond of kat, want hiermee worden de bacteriën in de tandplak die de gingivitis veroorzaken verwijderd. In het geval van parodontitis wordt dus ook het ontstekingsmateriaal in de diepte uiterst secuur verwijderd.

Polijsten tandoppervlakte, boven en onder tandvleesrand

Nadat het gebit helemaal gereinigd is, is het tijd om de tanden te polijsten. Ook onder de tandvleesrand. Polijsten zorgt ervoor dat tandplak minder makkelijk hecht aan de tanden.

Verwijderen van ernstig aangetaste tanden

Aan de hand van een dentale röntgenfoto’s kan de dierenarts bepalen of er tanden of kiezen getrokken moeten worden. Als het steunweefsel rondom een tand bijvoorbeeld ernstig is aangetast, dan heeft het geen zin om het geheel schoon te maken en de losse tand te laten zitten.

In sommige gevallen kan de tand of kies tijdens de gebitsreiniging getrokken worden. In andere gevallen moet daar een nieuwe afspraak voor worden ingepland.

Gebit hond

Gebitsverzorging bij uw huisdier

Na een secuur uitgevoerde gebitsreiniging is het heel belangrijk dat u de tanden van uw hond of kat goed verzorgt. Poetsen is het beste. De tandplak wordt dan verwijderd en op die manier wordt het opnieuw ontstaan van gingivitis voorkomen.  Als dit niet lukt, dan zijn er ook andere mogelijkheden om het gebit van uw huisdier schoon te houden.

Vraag meer info aan ons hierover.

Kosten gebitsreiniging hond of kat

De kosten van een gebitsreiniging hangen af van meerdere factoren, bijvoorbeeld van het aantal te maken foto’s, de gebruikte narcose en de duur van de behandeling. Neem voor de kosten contact op met onze praktijk.

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.