Endodontie
hond

Een wortelkanaalbehandeling wordt vaker bij honden dan bij katten uitgevoerd. Gaat het om een hoektand of een scheurkies, dan zal bij honden het advies in de meeste gevallen zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, omdat dit voor de hond het belangrijke deel van het gebit is

Door het afbreken van de tand kan het binnenste van de tand bloot komen te liggen en dringen bacteriën binnen. Hierdoor ontstaat er vroeg of laat een pijnlijke ontsteking in de kaak bij de wortel van de tand. De tand of kies kan dan verwijderd worden of behandeld worden met een wortelkanaalbehandeling of pulpa overkapping.

Ontzenuwen van tanden

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Endodontie hond

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijderen we het levende binnenste van een tand. De tand wordt daarna grondig schoongemaakt en volledig gevuld en afgesloten met een vulling.

De tand is na de behandeling ‘dood’ en gevoelloos, maar kan wel behouden blijven. Uw hond of kat is pijnvrij en er kan geen ontsteking meer ontstaan in de kaak.

Een oude term is een “zenuwbehandeling”, omdat de zenuw in de tand mee verwijderd wordt.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Bij een afgebroken kies of tand kan het wortelkanaal van de tand open komen te liggen. Als dit zo is moet er bij dieren jonger dan twee jaar binnen 48 uur een pulpa overkapping plaatsvinden. Bij dieren ouder dan twee jaar is er ook een behandeling nodig, maar dit hoeft niet direct.

Wat is een ‘open wortelkanaal’?

Binnen de tand of kies zit de tandholte. In deze holte zitten bindweefsel, bloedvaten en zenuwvezels. Dit wordt pulpa genoemd. Dit deel is verbonden met de wortel via het wortelkanaal.  Bij een gebroken tand komt dit deel bloot te liggen.

Pijnlijke ontsteking in het kaakbot door bacteriën

Endodontie hond

Door deze open verbinding is er geen bescherming meer tegen bacteriën van de buitenwereld. Deze bacteriën maken giftige stoffen aan, waardoor er irritatie komt in de tandholte.  Als dit niet schoongemaakt wordt, gaat deze ontsteking steeds verder het wortelkanaal in en zal uiteindelijk via de punt van de wortel het kaakbot in gaan. In het kaakbot zullen de bacteriën vroeg of laat een wortelpunt-abces veroorzaken. Dit veroorzaakt bij uw hond of kat, net als bij de mens, een heel vervelende pijn.

Wortelkanaalbehandeling, Vitale Pulpa-overkapping of trekken van tand?

Bij een open wortelkanaal zijn er voor uw huisdier verschillende behandelingen mogelijk:

Bij een kat is alleen een wortelkanaalbehandeling bij de hoektanden mogelijk.

Is de tand of kies van uw hond of kat afgebroken? Neem dan altijd direct contact op met een dierenarts.

Vitale Pulpa-overkapping bij jong volwassen huisdier

Endodontie hond

Als bij een jong volwassen dier een tand of kies afbreekt is haast geboden. De jong volwassen tand bij een huisdier tot een leeftijd van circa twee jaar is nog relatief zwak en nog niet klaar met de vorming van een wortelpunt. Een wortelkanaalbehandeling is hierdoor niet altijd mogelijk. Een tand die afbreekt moet ook vlot behandeld worden. De vorming van een abces bij de wortelpunt kan de volwassen tand (die in de diepte nog moet doorbreken) aantasten. Het liefst houden we de tand of -kies in leven, zodat deze verder kan toenemen in stevigheid en sterkte. Als het nog om een melktand gaat, wordt deze meestal wel getrokken. In leven houden van de tand kan gedaan worden met een Vitale Pulpa-Overkapping.

Let op: in verband met infectiegevaar van de tand moet dit binnen 48 uur na het ontstaan van de tandbreuk uitgevoerd worden! Als de breuk al een tijdje geleden gebeurd is, dan is de zenuw dood: een Vitale Pulpa-Overkapping heeft dan geen zin meer.

Het aanbrengen van Vitale Pulpa-Overkapping gaat als volgt:

Is de zenuw van de tand al dood? Dan blijven er twee opties over: het trekken van de tand of een wortelkanaalbehandeling.

Tand trekken of een wortelkanaalbehandeling?

Endodontie hond

Als er sprake is van een open wortelkanaal, kan de tand van uw hond of kat behouden worden met een wortelkanaalbehandeling of geheel verwijderd worden. Een wortelkanaalbehandeling wordt vaker bij honden dan bij katten uitgevoerd.

Deze factoren kunnen in de keuze meespelen:

Gaat het om een hoektand of een scheurkies, dan zal bij honden het advies in de meeste gevallen zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, omdat dit voor de hond het belangrijke deel van het gebit is.

Snijtanden zijn bijvoorbeeld minder belangrijk, maar bij showhonden kan esthetiek ook een rol spelen.

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling bij hond of kat?

Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder volledige narcose. De patiënt krijgt een infuus en een tube in zijn luchtpijp. Langs deze wegen kunnen we de narcose middelen toedienen en digitale bewaking aansluiten.

Voor, tijdens en na de behandeling nemen we dentale röntgenfoto's. De wortelkanaalbehandeling gebeurt in verschillende stappen:

Endodontie hond

Door de witte vulling zal de wortelkanaalbehandeling bij uw dier nauwelijks zichtbaar zijn.

Nazorg en controle

Een half jaar na het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling is het nodig om een röntgenfoto te maken van de wortelpunt van de behandelde tand of kies. Dit om te controleren of de ontstekingsreactie daar geheel tot rust is gekomen.

Helaas is het nodig om voor de röntgenfoto’s in de bek uw dier een roesje te geven: een hond of kat blijft nu eenmaal niet stilzitten met zijn bek open en bovendien is de sensor van een digitaal röntgenapparaat zeer kwetsbaar.

Tot slot is een jaarlijkse gebitscontrole bij uw huisdier aan te raden.

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.