Extracties
hond

Trekken van tanden

Wanneer is het nodig om de tanden van uw hond te laten trekken?

Extractie tand van hond

De meest voorkomende reden om tanden te trekken bij de hond, is parodontitis. Paradontitis is tandvleesontsteking door tandplaque.

Wanneer er te lang wordt gewacht met het behandelen van de tandvleesontsteking, moet de aangetaste tand helaas vaak getrokken worden.

Ook wanneer een hond zijn tand afbreekt, moet deze behandeld worden. Belangrijke tanden, zoals de hoektanden en kiezen, willen we natuurlijk graag behouden.

Echter, ook hoektanden en kiezen kunnen afbreken en op deze manier meer gevaar opleveren dan het trekken er van.

Dit is meestal mogelijk met een wortelkanaalbehandeling of een vulling (pulpa-overkapping). Kleine tanden worden in de meeste gevallen getrokken.

Let op: een afgebroken tand bij honden jonger dan twee jaar is een spoedgeval

Het beste kunt u het gebit van uw hond als pup op acht weken, 12 weken en zes maanden laten controleren door een dierenarts.

Honden geven geen kiespijn aan

Let op: honden verbergen hun pijn zo lang mogelijk. Heeft uw hond tandproblemen? Wacht dan niet te lang.

Wanneer een aangetast gebit niet op tijd behandeld wordt, kan dit op den duur voor meer problemen zorgen, zoals ontstekingen en infecties.

Bij twijfel is het altijd goed om contact op te nemen met uw dierenarts.

Kunt u zelf de tanden van uw hond trekken?

Nee. Zelf de tanden van uw hond trekken is geen optie. En niet alleen omdat het gevaarlijk is als er restanten achterblijven. De wortels van hondentanden zijn veel langer en sterker dan deze van mensentanden.

Het is een pijnlijke behandeling die onder verdoving moet worden uitgevoerd.

Hoe verloopt de behandeling?

Extractie tand van hond

Wanneer u met uw hond voor een behandeling naar de dierenarts gaat, zullen er een aantal dingen gebeuren:

Vooronderzoek

Natuurlijk kijken we goed in de mond van uw hond, maar dat is niet genoeg. Het klinkt misschien raar, maar bij een wakker dier kunnen we maar zo’n 25 procent van de gebitsproblemen zien. Met behulp van narcose en foto’s kunnen we het gebit van uw hond pas echt in kaart brengen. Het grootste deel van de tand bevindt zich namelijk in de kaak en dus ook de problemen.

Narcose

De hond wordt onder narcose gebracht. Er wordt een infuus aangelegd, waarmee we uw hond pijnstilling en narcose kunnen geven. Via een speciale slang in de keel zorgen we ervoor dat uw hond geen viezigheid kan inademen tijdens de behandeling. Via deze slang krijgt uw hond zuurstof, narcosemiddel en wordt de narcose bewaakt.

Onderzoek onder narcose

Voor de chirurgische behandeling begint wordt het gebit volledig gereinigd. Eventueel tandsteen wordt verwijderd en de tanden worden gepolijst. Alle tanden worden na de behandeling nog een keer goed gecontroleerd. En waar nodig worden rontgenfoto's genomen. Op basis van het onderzoek kan er bepaald worden hoe we behandeling het beste kunnen doen.

De behandeling van de tanden

Het trekken van de tanden en andere behandelingen kunnen nu worden uitgevoerd. Het beste is om voor en na het trekken röntgenfoto's van de tand te maken. De tanden worden al dan niet chirurgisch verwijderd. In de meeste gevallen wordt daarna het tandvlees gehecht. Het trekken van een kies kan snel gaan, maar bij grote kiezen kan het ook een langdurige operatie zijn. Doordat uw hond narcose en pijnstilling krijgt, voelt hij niets van de behandeling.

Nadat de tanden van uw hond zijn getrokken

Detartratie bij hond

Uw hond mag dezelfde dag alweer mee naar huis. Wanneer het nodig is, krijgt u pijnstillers voor uw hond mee naar huis. Verder zal u de eerste dagen de mond van uw hond moeten spoelen en uw hond zacht voedsel geven.

Ongeveer 3 weken na de behandelingen komt uw hond op controle. De hechtingen die uw hond heeft gekregen zijn oplosbaar, dus deze hoeven er niet meer uitgehaald te worden.

Het duurt één tot twee maanden voordat ze volledig zijn opgelost. Uw hond heeft geen last van de hechtingen.

Verder leven zonder tanden of kiezen

Honden hebben geen vingers maar tanden. Met hun tanden voelen ze, pakken ze dingen vast en ze eten hiermee. Daarom we willen het liefst een volledig gebit behouden.

Pijnlijke tanden die niet behandeld kunnen worden is een dier natuurlijk liever kwijt dan rijk en moeten verwijderd worden.

Uw hond kan op zich prima zonder tanden en kiezen verder leven. De meeste honden blijven ook gewoon brokken eten. Het is wel zo dat hoe groter de tanden die we moeten trekken zijn, hoe groter de kans op problemen is.

Vooral het verwijderen van de hoektanden kan ervoor zorgen dat uw hond minder goed dingen kan pakken of dat de tong naar buiten valt. Het verwijderen van de grote scheurkiezen zorgt ervoor dat uw hond minder makkelijk kan kauwen.

Extractie tand van hond

Wat zijn de kosten voor het laten trekken van de tanden van uw hond?

De prijs voor het behandelen van het gebit hangt van een aantal factoren af:

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.