Oncologie
kat

Als een kat een verdikking aan de kaak krijgt of moeite heeft met eten of overmatig kwijlt door het slecht kunnen slikken, dan kan het zijn dat er niet een tand of een kiesprobleem aanwezig is, maar dat een tumor de oorzaak voor dit probleem. Soms komen er tumoren voor in de mondholte bij de kat. Deze tumoren kunnen uitgaan van het slijmvlies van de mond of het kaakbot.

Door de tumor kan de kat zichzelf slechter verzorgen en er is aan de vacht te zien dat de kat zich niet meer schoon likt.

Een kaaktumor

Als een kat aangeboden wordt met de klacht dat de kat een verdikking aan de onderkaak heeft dan kan de oorzaak voor het probleem een tumor of een ontsteking zijn

De diagnose door een röntgenfoto

Om de juiste diagnose te stellen wordt de kat onder sedatie gebracht en wordt er een röntgenfoto gemaakt.

Een slijmvlies tumor

Als een kat aangeboden wordt met de klacht dat de kat vermagerd is en moeite heeft met eten en daarbij wordt aangegeven dat de kat overmatig kwijlt of speekselt dan is een onderzoek van de mondholte zeer belangrijk. Ook is het van belang om bij een benauwde kat de bek te na te kijken. Indien de kat dit niet zonder verdoving toelaat dan moet de kat onder verdoving gebracht worden om de mondholte goed te inspecteren. Denk hier ook aan als een kat erg uit de bek stinkt (halitose).

Vaak is een tumor duidelijk te zien in de mond. De locatie is meestal onder de tong of achterin de keel.

De diagnose door een pathologisch onderzoek

Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen en daarom laten we vaak een onderzoek in stellen om na te gaan wat voor een soort woekering het is. Onder verdoving wordt van de bult of woekering een stukje weggenomen en naar de pathologen ingestuurd voor diagnostiek.

NB: aan de buitenkant is niet te zien of het een tumor of een ontsteking is!

Een plaveiselceltumor is de meest voorkomende tumor in de mondholte bij katten. Helaas is dit een kwaadaardige tumor die niet op chemotherapie of bestraling reageert. In deze gevallen wordt er ook gekozen voor palliatieve zorg. Er wordt een pijnstiller gegeven om de kat zoveel mogelijk te ondersteunen. Er zijn tumoren die goed op een bepaald type pijnstiller (COX 2) reageren, maar helaas bij een plaveiselccelcarcinoom is dit niet het geval.

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.