Wist je dat een groot aantal katten ouder dan 3 jaar last heeft van het gebit? Gelukkig kan een goede verzorging van het gebit van je kat de kans op gebitsproblemen verminderen!
Vaak worden de tandproblemen bij je kat veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten. Bijvoorbeeld verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk het gebit van je kat schoon te houden.
Er zijn meerdere manieren om gebitsproblemen bij je kat te herkennen. Onterecht wordt vaak gedacht dat katten van nature een slechte adem hebben. In sommige gevallen kan deze slechte adem echter wijzen op gebitsproblemen bij je kat. Daarnaast kan het voorkomen dat je kat minder eetlust heeft en droge brokjes laat liggen door de harde textuur. Ook bruine aanslag op de tanden van je kat kan een duidelijke aanwijzing zijn voor mogelijke gebitsproblemen. Tenslotte is het soms mogelijk om gebitsproblemen af te lezen aan het gedrag, bijvoorbeeld wanneer je kat zich afstandelijker gedraagt. Wanneer één of meerdere van deze kenmerken aanwezig zijn bij jouw kat, is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.
Voordat je zelf begint met het schoonmaken van het gebit van je kat, is het verstandig om het gebit te laten controleren door een dierenarts bij jou in de buurt. Tijdens een gebitscontrole bij uw kat kunnen verschillende gebitsproblemen worden ontdekt. De dierenarts kan je vertellen of je kat een behandeling nodig heeft, bijvoorbeeld voor het verwijderen van de tandplak of de tandsteen. Vaak knapt je kat zichtbaar op na een gebitsbehandeling. Het is wel van belang om na de reiniging het gebit van je kat dagelijks te blijven verzorgen. Zonder verzorging zullen de problemen namelijk vanzelf terugkomen.
Meer dan 80% van de honden en katten krijgt vanaf een leeftijd van twee jaar te maken met ontstekingen in de mondholte.
Met een professionele gebitsreiniging voorkomt u dat uw hond of kat onnodig met pijn in de mond rondloopt en gaat u verdere aantasting van het gebit tegen.
Meer infoEen wortelkanaalbehandeling wordt vaker bij honden dan bij katten uitgevoerd. Gaat het om een hoektand of een scheurkies, dan zal bij honden het advies in de meeste gevallen zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, omdat dit voor de hond het belangrijke deel van het gebit is.
Meer infoTrekken van tanden. De meest voorkomende reden bij een kat is parodontitis. Dit is tandvleesontsteking door tandplaque.
Ook wanneer een kat zijn tand afbreekt, moet deze behandeld worden. Belangrijke tanden, zoals de hoektanden en kiezen, willen we natuurlijk graag behouden.
Meer infoAls een kat een verdikking aan de kaak krijgt of moeite heeft met eten of overmatig kwijlt door het slecht kunnen slikken, dan kan het zijn dat er niet een tand of een kiesprobleem aanwezig is, maar dat een tumor de oorzaak voor dit probleem.
Door de tumor kan de kat zichzelf slechter verzorgen en er is aan de vacht te zien dat de kat zich niet meer schoon likt.
Gebitsafwijkingen kunnen voorkomen bij katten, vnl bij kortsnuitige kattenrassen (Britse korthaar, Pers,..) zien we al eens problemen.
Meestal doen we interceptive orthodontics : dwz dat we tijdens wisselen van tanden gaan ingrijpen, dus op een jonge leeftijd.
Bij oudere dieren kiezen we voor inkorten of extracties indien de tanden fout staan.
Echte beugels worden zeer zelden bij katten geplaatst.
Gebitsproblemen bij katten.
Om deze problemen bij uw kat te herkennen, zult u scherp op symptomen moeten letten: uw kat zal proberen pijn en ongemak te verbloemen.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom is de juiste gebitsverzorging voor uw kat belangrijk.
Meer infoKatten hebben een speciale aandoening in het gebit: ze vormen gaatjes in hun tanden maar niet van de buitenkant zoals bij mensen ( cariës) maar aan de binnenkant van de tand. Deze ziekte wordt afgekort FORL genoemd.
High Rise syndroom: Hoogbouwsyndroom is een veterinaire term voor verwondingen opgelopen door een kat die uit een gebouw valt, meestal hoger dan twee verdiepingen.
Gelijkaardige verwondingen zien we bij autoaccidenten.