Preventieve zorgen bij katten

Kat

Voor katten is het erg belangrijk om het gebit in goede conditie te houden. Ze gebruiken het immers om prooi te vangen, te doden en te verscheuren. Een goed gebit is erg belangrijk voor de gezondheid van je kat.

Preventie van tandplakvorming is dus uitermate belangrijk. Het is lastig om het gebit van katten te poetsen. Als uw kat het toelaat is het echter de beste methode om tandplak en tandsteen te voorkomen. Indien u het gebit van uw kat niet kunt poetsen is t/d* van Hill's een alternatief.

Tandplak wordt veroorzaakt doordat er aanslag op de tanden ontstaat. Met poetsen is deze afzetting te voorkomen. Als het tandplak langere tijd aanwezig is kan deze cacificeren en spreken we van tandsteen. Dit tandsteen kan aanleiding geven tot een slijmvlies ontsteking (= ginigivitis) of zelfs erger een ontsteking waarbij botverlies aanwezig is (= parodontitis).

Een ander gevolg van de gingivitis door tandsteen is het ontstaan van gaten in het glazur van de tanden en kiezen. Dit noemen we tandhalslaesies of  FORL's.

Als er een nog uitgebreidere ontsteking ontstaat en die niet alleen de gingiva betreft maar ook de caudale delen van de mond dan spreken we van FCGS.

Tanden poetsen voorkomt veel van deze gebitsproblemen !

Tandenpoetsen, hoe doe je dat?

Wanneer jouw kat aan de handelingen gewend is kun je, met geduld, voorzichtig eens beginnen met het poetsen van de tanden. Je kunt de tanden van je kat poetsen met behulp van:

Katten vinden een tandenborstel vaak niet zo prettig. Bij katten werkt het prettiger om speciale opzetstukjes voor je vingers te gebruiken of een doekje of gaasje om je vinger te winden.

Het gebruik van kattentandpasta

Er is speciale tandpasta voor katten verkrijgbaar. Deze hebben vaak een extra lekker smaakje zodat je kat het poetsen wat prettiger gaat vinden. De tandpasta voorkomt tandplak en tandsteen en zorgt voor een frissere adem. Gebruik nooit een tandpasta voor mensen. Fluoride is niet goed voor dieren en kat kan hier heel ziek van worden.

Alternatief voor het tandenpoetsen

De meest effectieve om het gebit van je kat schoon te houden is door het minimaal 1 a 2 keer per week te poetsen. Mocht dit niet lukken dan zijn er alternatieven voor het tandenpoetsen bij katten. Door je kat op speciale producten te laten kauwen wordt het gebit op natuurlijk wijze gereinigd. Enkele voorbeelden zijn:

Voor verdere ondersteuning bij het schoon en gezond houden van het kattengebit kun je gebruik maken van speciaal mondwater wat je door het drinkwater kunt mengen. Dit mondwater doodt de bacteriën in de mond en helpt het tandvlees gezond te houden en verdere problemen te voorkomen.

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.