Orthodontie
kat

Endodontie

Kat afwijkend gebit

Bij de kat  zie je diverse gebitsafwijkingen varierend van een verkeerd aangelegde tand tot een afwijkende stand van de tanden of kiezen.

Kaakproblemen: we zien te lange of te korte kaken, ook zien we scheve kaken.

Wisselproblemen bij de kat

Bij de kat wisselen de snijtanden, de hoektanden en de voorste kiezen (premolaren). De achterste kiezen (molaren) komen net als de verstandskiezen bij de mens maar 1 keer door.

De kiem van het blijvende element is bij de foetus al aanwezig en bevindt zich onder het melkelement. Als de melktand is doorgebroken gaat de kroon van de blijvende tand groeien. Deze blijvende tand geeft druk op de wortel van de melktand waardoor de wortel van de melktand oplost. Hierdoor komt de melktand steeds losser te zitten en valt uiteindelijk uit. De uitgevallen melktand- of kies heeft dus bijna geen wortel meer. In de meest ideale situatie breken de blijvende tanden en kiezen dus door op het moment dat de melkelementen uitgevallen zijn.

De boven- en  ondermelkhoektanden wisselen meestal niet precies op hetzelfde tijdstip.

Hoektand kat

Persisterend melkgebit

Bij het wisselen zien we af en toe problemen optreden. Bij de kat komt dit in tegenstelling bij de hond niet vaak voor. Het melkelement is nog aanwezig, als het blijvende element al doorgekomen is. Het is belangrijk dat de melktanden getrokken worden. Als deze namelijk te lang aanwezig blijven kan de stand van de blijvende hoektand afwijkend worden. Te ver naar binnen of te ver naar voren. Lees verder over deze behandeling op één van de volgende pagina's.

Een melktand en een blijvende tand van hetzelfde type mogen niet tegelijk op dezelfde plek in de bek aanwezig zijn

Verkeerde stand van de hoektanden

We zien bij bepaalde rassen vaak standsafwijkingen van de melkhoektanden, deze worden veroorzaakt door een afwijkende kaakvorm. Bij de eerste vaccinatie op 9 weken wordt het gebit van het kitten gecontroleerd. Vooral bij Perzen en Britse Kortharen letten we extra op de stand van de melkhoektanden. Indien de stand afwijkend is adviseren we deze op jonge leeftijd, rond 14-16 weken, te laten extraheren. Als de afwijkende hoektand(en) weg zijn kan de kaak zodanig uitgroeien dat de volwassen hoektand op de juiste plek uitkomt

Door ingrijpen gaan we verkeerde standen corrigeren. Ingrijpen kan door middel van een extractie of soms inkorten van tanden ( wortelkanaalbehandeling). Dit noemen we interceptive orthodontics.

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.