Preventieve zorgen bij honden

Hond

Net als bij de mens is voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen!

De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is veel belangrijker.

80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemenWat kunt u voor een gezond gebit van uw huisdier doen?

Wij adviseren een combinatie van bovenstaande methodes!

Tandenpoetsen hond

Als tandheelkundige dierenartsen raden wij aan om bij uw hond de tanden te poetsen. Door het tandenpoetsen voorkomt u, dat tandplak en tandsteen ontstaat en dat het gebit aangetast  wordt. Doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen kan er tandplak ontstaan. Deze tandplak zal gaan mineraliseren en zo ontstaat tandsteen. Door deze vorming kan er een slijmvlies ontsteking ontstaan (gingivitis).

96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent (2%) van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

Tanden en kiezen verliezen ...

We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.

Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen ...

Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren, is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Uiteraard zijn dit zeer vervelende aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.

Hoe gaat het tandenpoetsen bij de hond?

Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden.

Poets elke dag: dan vergeet u het niet!

Echter minstens 1 a 2 keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. U hoeft de mond niet open te trekken, de lip op tillen is voldoende. De buitenkant van de tanden en kiezen van de onderkaak worden door de bovenkaakkiezen gepoetst en de binnenkant van de elementen worden door de tong gepoetst.

Waarmee kunt u poetsen?

Een tandenborstel, een vingertandenborstel of een gaasje die om de vinger is gewikkeld.

Gebruik een gaasje met Vet Aquadent ...

Wij adviseren om Vet Aquadent op een speciaal poetsdoekje aan te brengen U kunt een scheutje Vet Aquadent op een gaasje aanbrengen, vervolgens poetst u de kiezen en tanden van uw hond. Het poetsen met een gaasje wordt door uw hond goed verdragen. U hoeft alleen de buitenkant van de tanden te poetsen, de binnenzijde van de kiezen wordt gepoetst door de tong.

Speciale poetsdoekjes ...

We adviseren om poetsdoekjes te gebruiken die de combinatie in zich hebben om zacht te zijn maar die ook een zeer goed opnameniveau hebben. We gebruiken zelf poetsdoekjes van Maxiguard cleansing wipes. We wikkelen de doekjes om onze wijsvinger en poetsen daarna de tanden en kiezen van de hond. Poets alleen de buitenkant, de binnenkant wordt door de tong gepoetst.

Welke manier moet u kiezen?

Het maakt ons niet uit welke manier uw voorkeur heeft

ALS U MAAR HET GEBIT VAN UW HOND POETST !!

Controle ...

Sommige honden laten het poetsen niet goed toe. Zeker bij honden met een aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle door de dierenarts en een eventuele professionele gebitsreiniging dan noodzakelijk. Tijdens de jaarlijkse controle waarbij de vaccinatie gegeven wordt controleren we het gebit van uw hond. indien u wilt kunnen we ook een halfjaarlijkse gebitscontrole bij uw hond uitvoeren, net als uw tandarts bij uw eigen gebit elk haf jaar uitvoert.

Door voeding tanden poetsen

Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft schoner. Zo geven harde droge brokken minder snel problemen dan zacht blikvoer. Ondanks dat blijven ook bij de harde brokjes toch nog voedselresten achter tussen de kiezen die tandplak kunnen veroorzaken.

Vraag advies over de juiste brokken!

Tandreinigende tussendoortjes

Kauwstrips bij de hond

De kauwstrips maken deel uit van het dagelijkse verzorgingsschema van het gebit van de hond, waarvan het tandenpoetsen een ander onderdeel is. Geef daarom één kauwstrip op de dagen dat de tanden van de hond niet worden gepoetst. Als voorbeeld zijn er C.E.T. kauwstrips van Virbac of Dentasticks.

U kunt de kauwstrips gebruiken op de dagen dat u niet aan poetsen toekomt!

Eigenschappen

De kauwstrips van Virbac voor honden hebben een mechanische en polijstende werking. Het gepatenteerde C.E.T. Dual Enzyme System stimuleert de bacteriedodende eigenschappen van speeksel. De ruwe textuur van de strips reinigt de tanden door tandplak en voedselresten te verwijderen. De kauwstrips voor honden zijn gebaseerd op kipsmaak.

Samenstelling

C.E.T. Dual Enzyme System (glucose-oxydase en lactoperoxydase), kaliumthiocyanaat, runderhuid, zeezout, kipsmaak, dextrose, plantaardige eiwitten en biergist.

Hoe te gebruiken?

Eenmaal gevormd tandsteen zal niet door de kauwstrip of door tandenpoetsen verwijderd worden. Zorg dat u begint met poetsen en de kauwstrips op het moment dat het gebit van uw hond nog schoon is.

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.