Detartratie
kat

Tandplak bij katten

Gebit kat

Tandplak komt veel voor bij katten, omdat eigenaren niet snel geneigd zijn om de tanden en kiezen te poetsen. Gelukkig zijn er steeds meer brokken die een tandenpoetsende werking hebben, echter tanden poetsen blijft de beste manier om het ontstaan van tandplak en daarna tandsteen te voorkomen.

Wat is tandplak?

Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.

Is tandplak nou zo erg?

Het lijkt niet erg, maar tandplak kan een gingivitis of erger een parodontitis veroorzaken. Als het nog erger wordt kan er gingivitis-pharyngitis-stomatitis ontstaan en bij deze twee laatste aandoeningen is er wel degelijk een probleem ...

Reversibel?

Door bacteriën ontstaat een ontsteking in het tandvlees (= gingivitis). Tot dit moment is het proces nog reversibel: als het gebit professioneel gereinigd wordt dan kan het tandvlees zich nog geheel herstellen. Daarna is het adies om de tanden te poetsen door middel van daadwerkelijk poetsen en het gebruik van tanden poetsende brokken.

Irreversibel?

Als de ontstekingen hun gang kunnen gaan, gaat op een zeker moment het tandvlees en tandbot terug trekken waardoor de tandwortels bloot komen liggen. Dit is een onomkeerbaar proces en de tanden moeten getrokken worden.

Te laat ontdekt

Als een tandvleesontsteking te laat ontdekt wordt kan deze zich gemakkelijk tot de diepere delen uitbreiden. We spreken dan van een parodontitis. Er is dan weefsel- en botafbraak (=osteomyelitis) en het terugtrekken van het tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en kunnen ze uitvallen. Een parodontitis is irreversibel, dat betekent niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.

Voorkomen is veel beter dan genezen!

Tandsteen bij de kat

Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Overal waar tandplak aanwezig is kan tandsteen ontstaan, maar tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek (dwz. bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden).

Professionele gebitsreiniging - kat gebitsbehandeling

Als er tandsteen aanwezig is met gingivitis of nog erger parodontitis dan is de eerste gebitsbehandeling een professionele gebitsreiniging onder verdoving. Deze kan als het nodig is gevolgd worden door het trekken van een of meerdere kiezen.

Hieronder is een kat met tandsteen en lichte gingivitis (linker foto) te zien en een kat met veel tandsteen en ernstige parodontitis (rechter foto) te zien.

Eerst wordt de kat een verdoving gegeven. Hierna worden de tanden en kiezen gereinigd met Hexarinse ® een vloeistof met chloorhexidine. Met het ultrasone scalen komt waternevel vrij en die kunnen bacteriën bevatten. Daarna worden de grootste brokstukken weggehaald met een speciale tandsteen tang.

Pocket dieptes meten en evt rontgenfoto's maken ....

We controleren de gingivale randen van de kiezen, door met een pocketsonde de overgang van kies en gingiva na te voelen. Als er verdachte holtes of andere onregelmatigheden in het glazuur te voelen is dan kan het zijn dat we een röntgenfoto van de kies willen maken. Dit om te zien of er een FORL aanwezig is.

Ultrasone scaler

Door gebruik te maken van hoog frequente trillingen worden de tanden en kiezen schoongetrild. Hier komt warmte bij vrij en daarom moet er water koeling gebruikt worden. Hierbij komt een waternevel vrij. Hierna wordt het gebit gepolijst of als dat nodig is worden er tanden of kiezen getrokken.

Polijsten

Nadat de tanden en kiezen schoon zijn gemaakt dan polijsten we de gebitselementen hierna. We hebben cupjes polijstmateriaal gevonden die apart in cupjes zijn verpakt. Zodat je voor elke kat een nieuw cupje kan gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van een lowspeedboor waarin een polijstboor geplaatst wordt. Deze draait rond en de hele fijne pasta schuurt het glazuur van de tand en de kies extra schoon en glad.

Dit is niet voldoende

Binnen een paar weken is er alweer tandplak en tandsteen ontstaan, we adviseren dan ook met klem om het gebit te gaan poetsen en/of TD brokken van Hill's Pet Nutrition te geven om de kiezen schoon te houden.

Verzeker je kat van een gezond gebit: tanden poetsen !

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.