Extracties
kat

Kat kiezen trekken

Helaas komt het voor dat we een kies of soms zelfs alle kiezen bij een kat moeten trekken. We spreken dan van een extractie van een kies of een totaal extractie van alle kiezen.

Het trekken van een kies is niet makkelijk,  als dierenarts moet je er wel de juiste tandheelkundige materialen voor hebben om dit kunstje te beheersen. Er kunnen namelijk complicaties optreden variërend van afgebroken tanden of kiezen, oogbeschadigingen, breuken in de schedel tot zelfs aan gebroken onderkaken toe.

De kiezen zijn lastig om te trekken en het is een kunst om het op de juiste manier uit te voeren. Een tandheelkundige unit met high en lowspeedboor is hierbij onontbeerlijk en een tandheelkundige röntgensensor en een loepbril is een zeer grote meerwaarde.

Ook is het aanwezig zijn van een tandheelkundig instrumentarium dat je bij honden gebruikt niet voldoende, want je moet met diverse kleine tot zeer kleine elevatoren en luxatoren werken. Dit zijn tandheelkundige instrumenten die tussen de kies en het bot gestoken kunnen worden en door druk uit te oefenen zullen de lamellen in de tandkas die de kieswortel vasthouden afbreken en komt de kieswortel los.

Voorkom dat er wortelresten achterblijven

Door de smalle luxatoren of wortelheffers die we gebruiken kun je met minimale kracht de kiezen los maken en trekken. Als je teveel kracht op een wortel (= kies onder het slijmvlies) uitoefend dan kan deze afbreken van de kroon (= kies boven het slijmvlies). Ook kan er een klein stukje van de wortel afbreken, deze mini fractuur is alleen met een tandheelkundige loepbril te zien en niet met het blote oog. Echter de kieswortelrest of dit kleine stukje kiesrest kan voldoende zijn om een probleem als FCGS te laten bestaan.

Alles moet er 100% uit zeker bij FCGS

Als er FCGS (= Feline Chronic Gingivitis Stomatitis) of gingivitis-stomatitis-pharyngitis aanwezig is dan is het superbelangrijk dat alle kiezen inclusief de kieswortels volledig (=100 %) getrokken worden. Als er een wortelrest aanwezig blijft dan zal het probleem blijven bestaan.

Controle foto's

Ter controle kunnen we röntgenfoto's maken of alle kieswortels 100% eruit zijn.

Dieren

Contact

Voor meer info en vragen. Neem contact op via telefoon, e-mail of via onderstaand formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.